بریف پروژه – چگونه از بریف در طراحی لوگو حرفه ای خود استفاده کنیم؟

تفهیم نامه یا “بریف پروژه” بر اساس آنچه که در منابع رسمی آمده، توضیحاتی مکتوب و نوشته شده ای است که شرحی کوتاه و جامع درباره موضوعی میدهد. این موضوع، از ابتدایی ترین مراحل پروژه و در عین حال اساسی ترین آن ها است. واژه “بریفینگ” برای اولین بار در جنگ جهانی دوم مطرح شد. در واقع منظور از این واژه، جلساتی بود که در آن به طور فشرده به افراد درگیر در عملیات نظامی، اطلاعاتی درباره عملیات ها داده میشد. بعد از جنگ جهانی دوم از روش های بریفینگ در بخش های صنعتی و بازرگانی هم استفاده شد. در دنیای امروز، بریف مفاهیم. معانی مختلف و متنوعی دارد. در مقاله پیش رو به بررسی این مفاهیم و کاربردهای بریف در مشاغل و موقعیت های مختلف همچنین به موارد پراهمیت در طراحی لوگو حرفه ای و طراحی گرافیکی حرفه ای میپردازیم.
چرا باید بریف پروژه داشته باشیم؟
بریف پروژه یک ابزار بسیار مهم در انواع طراحی است. در بسیاری از موارد باعث صرفه جویی در هزینه ها میشود. دیدگاه مشترک بین کارفرما، ذی نفعان پروژه و اعضای درگیر، با یک بریف خوب، به طور خلاصه و کامل بیان میشود. در نهایت ایده ها تبدیل به مفاهیمی قابل فهم میشوند که در راستای اهداف تجاری خواهند بود. بدین طریق یک نقشه راه خوب و مطمئن خواهید داشت. این نقشه راه به شما و کارفرما در آگاهی بیشتر از مراحل پروژه، بررسی نیازهای مشتریان، برندسازی بهتر و حل مشکلات کمک می کند.
انواع بریف پروژه:
بریف ها با توجه به انواعی که دارند، اهداف مختلفی را دنبال میکنند. این اهداف میتوانند شامل برندینگ، جذب مخاطب و مشتری، تبلیغات و غیره باشند.
1- بریف پروژه، به عنوان استراتژی ارتباطی برند(Brand Communication Strategy) :
این نوع از بریف، اهداف و استراتژی های ارتباطی برند را به طور مختصر و مفید ارائه میدهد و توسط مدیران ارشد تدوین میشود.
2- بریف پروژه مشتری (Client Brief) :
بریف مشتری باید توسط طراح و مشتری تکمیل گردد تا هر دو طرف از روند کار و نتایج به دست آمده راضی باشند.
3- بریف خلاق( Creative Brief) :
این نوع از بریف در اختیار تیم خلاقیت قرار میگیرد تا با استفاده از آن، ایده های مختلفی را برای برند و محصول خلق کنند.
اگر یک طراح گرافیک هستید، داشتن یک بریف پروژه و طراحی خوب میتواند تضمینی برای رسیدن به هدف باشد. کاربرد بریف پروژه محدود به طراحان گرافیک نمیشود. طراحان برند، مدیران هنری، مدیران استراتژیک طراحی، مفهوم پردازها و حتی عکاسان تبلیغاتی نیز با نوشتن و استفاده از بریف پروژه روند کاری شفاف و نتیجه بهتری خواهند داشت.
ساختار بریف پروژه(Brief Project) :
با توجه به اینکه بریف پروژه، سند مکتوبی است که نیاز و ویژگی های یک پروژه طراحی را شرح میدهد، دانستن ساختار آن اهمیت بالایی دارد. محتوا و ساختار طراحی و نوشتن بریف پروژه بستگی به نوع سفارش طراحی دارد. فرهنگ سازمانی و لحن برند شما نیز از دیگر عوامل تأثیرگذار است.
آیتم هایی که برای ساختار بریف پروژه باید درنظر بگیرید، شامل موارد زیر میباشد (همچنین این موارد را میتوانید در طراحی لوگو و طراحی گرافیکی استفاده کنید.):
عنوان پروژه : اولین موردی که به شما در تنظیم سوألات و عنوان های دیگر کمک میکند، مشخص کردن عنوان پروژه است. به طور مثال عنوان “طراحی وب سایت بر پایه ورد پرس” میتواند کمک بسیاری در تنظیم سایر سوألات و بخش ها بکند.
هدف پروژه: خروجی مورد انتظار سفارش دهنده بعد از انجام پروژه، هدف آن میباشد. برای مثال اگر هدف سایت یا اپلیکیشن شما طراحی رابط کاربر(UI) یا طراحی تجربه کاربری(UX) باشد، باید به صورت کاملاً شفاف بیان شود.
زمان بندی پروژه (ددلاین): برای مشخص شدن برنامه و روند پروژه زمان بندی صحیح اهمیت زیادی دارد. مثلاً اگر برای طراحی لوگو یک ماه فرصت دارید، تمام فرایندها و مراحل بعدی بر اساس این یک ماه باید تنظیم شوند.
از دیگر آیتم های ساختار پروژه میتوان به طبقه کسب و کار، جایگاه سفارش دهنده، مخاطبان، شرح مشکل و وضعیت و همچنین بودجه مورد نظر اشاره کرد. بسیاری از طراحان گرافیک در بخش مالی پروژه با مشکلاتی مواجه میشوند. برای حل این مشکل، بهتر است قبل از شروع پروژه، بودجه مختص طراحی برای سفارش دهنده، به روشنی مشخص شود.
مراحل بریف پروژه در استودیو سپنتاگرافی:
1- استخراج نیاز کارفرما از مجموع صحبت ها
2- پیدا کردن ارتباط میان موارد استخراج شده و استفاده از تکنیک Brain Storming یا بارش فکری و یادداشت کردن نیازها
3- جمع آوری ایده ها و مدیریت کردن آن ها
4- ارائه موارد ذکر شده به صورت خلاصه
بایدها و نبایدها در بریف پروژه:
بهتر است در تفهیم نامه ایده پردازی نکنید و به جزئیات نپردازید. این مورد بخشی از فرایند طراحی بریف پروژه است. بعد از تعریف دقیق و مشخص شدن کلیت پروژه به آن بپردازید. آنالیز و استراتژی رنگ بندی در پروژه بسیار مهم است. در بریف پروژه، باید نوع خلاقیت به کار رفته مشخص شود؛ همچنین بهتر است به چند سوال مهم پاسخ دهید. مانند این که ذهن مخاطب باید با طرح درگیر شود؟ یا پیام آن بدون درگیری ذهن و به صورت مستقیم منتقل شود؟ در برخی از موارد مانند طراحی باکس ها نیاز به اطلاعات تخصصی تری دارید. برای مثال ابعاد، جنس بسته بندی، فیزیک آن، نحوه استفاده و فاکتورهایی از این دست را باید در نظر بگیرید. محدوده پروژه را خوب بشناسید و در داخل آن محدوده به فعالیت بپردازید. بزرگ یا کوچک شدن محدوده پروژه، شما را از مسیر اصلی منحرف میکند.در آخر، با شناسایی رقبای پروژه سعی کنید پیشنهاد متمایزی را به سفارش دهنده و کارفرمای خودتان بدهید.
مزایای استفاده از بریف پروژه در طراحی گرافیکی:
1- با آشنایی و درک بهتر پروژه، به طور خلاصه هر آنچه که باید درطرح اعمال کنید را به صورت کتبی و مدون خواهید داشت.
2- تا رسیدن به خروجی نهایی در مسیر تعریف شده باقی میمانید.
3- راحت تر میتوانید خروجی نهایی را با هدف و مخاطب هدف مقایسه کنید.
4- یک پروژه دقیق و تمیز دارید که مسیری شفاف و روشن دارد.
5- با تحویل بریف پروژه به کارفرما، حرفه ای بودن خود و تیمتان را اثبات میکنید.
جمع بندی:
بریف پروژه باعث میشود هدف ها و ایده ها پرورش پیدا کنند. داشتن یک بریف پروژه جامع و منظم معمولاً نتیجه یک کار تیمی است، نه تلاش های انفرادی. به عبارتی این وظیفه تفهیم نامه است تا باعث شود که ذهن طراح از نهایت پتانسیل خود استفاده کند. در نهایت این محتوا برای هر چه بهتر انجام شدن کار و گرفتن اطلاعات کامل پروژه از طرف کارفرما باعث می شود تا تیم طراحی به تصویری کامل و شفاف دست پیدا کند. در استودیو طراحی سپنتاگرافی یکی از مراحل اصلی و اولیه در طراحی، ایجاد بریف پروژه و ارائه آن به کارفرماست. نمونه ای از بریف پروژه طراحی لوگو سپنتاگرافی را میتوانید از طریق لینک زیر مشاهده کنید:
وب استوری بریف پروژه طراحی لوگو
نمونه بریف سپنتا گرافی برای طراحی لوگو حرفه ای
منابع:
پیشنهاد میکنیم این مقاله را از دست ندید: “ موکاپ چیست؟ چگونه از طراحی گرافیکی آماده در محتوای خود استفاده کنیم؟ “
دیدگاهتان را بنویسید